Kutatómunka kontra vírushelyzet, avagy hogyan befolyásolja a világjárvány egy kutatómunka megvalósulását

Szerzők

  • Horváthné Hidegh Anikó Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium

DOI:

https://doi.org/10.56665/PADIPE.2021.2.4

Kulcsszavak:

kutatóprogram, tervezés, kompetencia-mérés eredményeinek javulása, COVID19, újratervezés, alkalmazkodás, továbblépés

Absztrakt

Csernok Miklós gondolatai által vezérelve vágtam bele 2019 tavaszán a kutatóprogramomba, mely céljául a már oly sokszor megpróbált intézményi országos kompetencia-mérések eredményeinek javítását tűztem ki az általános iskolai tagozatunkon. A célhoz vezető út minden lépését alaposan átgondolva terveztem meg 2019 nyarán és őszén: logikusan felépítve alkottam meg kutatótanári portfólióm törzsét, kialakítva az általános és részterveket is. Intézményünkben a kollégák támogatását nevelőtestületi szinten megkaptam. A kutató-programként feltöltött portfólió, a számomra nagy kihívást jelentő terv, mint pályázati anyag „zöld utat” kapott. Minden rendben lett volna….Azonban egy dologgal nem számoltam: bármit is tervez az ember – akármilyen fejlett és intelligens társadalomban is él –, a természet bármikor mindent felülírhat. Így történt ez az esetemben is, hiszen a szépen lefektetett terveim megvalósítása, az előkészítő szakaszban éppen csak hogy elkezdődtek, a COVID19 vírus elterjedése nagyon sok mindent megváltoztatott, illetve megváltoztatásra késztetett. „Újra tervezés” – ez lett a fő jelszó: mindent ésszerűen, a prioritási szempontokat szem előtt tartva. Ez esetben a prioritást az egyének egészsége és az on-line időszakban az intézmény biztonságos működése jelentette. Cikkemben kutatóprogramom rendkívüli indításának körülményeit és néhol újratervezett, módosított lépéseit szeretném bemutatni. Szeretnék rávilágítani arra, hogy az élet fejlődését jelentő evolúciós folyamatban a néhány milliárd éve működő alkalmazkodás mennyire fontos a jelen körülmények között is az ember társadalmában. Az alkalmazkodás a fennmaradást, a továbblépés lehetőségét jelentette mindig is, és jelenti most is.

Hivatkozások

dr. Horváthné dr. Hidegh Anikó: Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium 2020–21. Tantestületi tanévzáró előadás anyag. 2021.06.28. 5. dia.

dr. Horváthné dr. Hidegh Anikó: A Kompetencia Projekt eredményei, előadás anyag. 2021.08.31. 7. dia. Országos kompetenciamérések eredményei iskolánkban. https://www.kir.hu/okmfit/getJelentes.aspx?tip=t&id=032585&th=1 (Utolsó megtekintés: 2010.11.01.)

Szakképzés 4.0. A szakképzés és felnőttképzés megújításának középtávú szakmapolitikai stratégiája, a szakképzési rendszer válasza a negyedik ipari forradalom kihívásaira. https://www.nive.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1024:szakkepzes-40-strategia&catid=10:hirek&Itemid=166 (Utolsó megtekintés: 2021.11.01.)

##submission.downloads##

Megjelent

2022-02-16 — Frissítve ekkor: 2023-01-17

Verziók

Folyóirat szám

Rovat

Jó gyakorlat